Biografie

Paul Michiels werd geboren te Heist-op-den Berg op 15 juni 1948.

Vanaf zijn prille jeugd is Paul gefascineerd door liedjes die hij op de radio hoort. In de jaren vijftig viert de rock-‘n-roll vanuit the U.S. hoogtij (Elvis Presley, Buddy Holly, Jerry Lee Lewis, Little Richard) en later in de jaren zestig The British Wave: Beatles, Rolling Stones, Kinks, Animals, Hollies etc...

In die tijd(’65) start hij met vrienden zijn eerste popgroepje ‘Les Jeunes’. Paul koos een franstalige naam voor de groep om alzo ook in de faciliteitsgemeenten rond Brussel te kunnen spelen, wat aardig lukte!. Vanaf toen al had Paul de microbe van het ‘Bal Populaire’ al te pakken en dat blijft hij koesteren tot op de dag van vandaag.

Van’74 tot ‘79vervoegt Paul een Anglo-Belgische close harmony-groep “Octopus” waar hij de hoogste stemmen zingt alsook piano en Hammond-orgel speelt. Zij treden ook veel op in Nederland en Duitsland.

In 1980 schrijft hij de vaak gedraaide single “Females” (’80), waarmee hij veel aandacht krijgt.

Enkele jaren later ontmoet Paul toevallig Bart Peeters die dacht dat die single van Amerikaanse afkomst was !

Bart stelt zijn vriend Jan Leyers aan Paul Michiels voor en dit is het begin van een groot avontuur.

Het klikt enorm goed tussen beide heren en in ’86 worden “The Soulsisters” geboren met een eerste hitsingle: “You Get To Me”. Even later wordt de naam veranderd in Soulsister. De grote doorbraak komt in ‘88 met de superhit “The Way To Your Heart” uit hun eerste album “It Takes Two” (’87).

De single staat in ’89 heel hoog in de top-100 in de V.S. waar ze in dat jaar een promotour doen met interviews en TV optredens. De plaat wordt wereldwijd verkocht en ze touren regelmatig met Joe Cocker en Sting in het buitenland. De albums “Heat”, ”Live At Home”, “Simple Rule”, “Live Saving” en “Swinging Like Big Dogs” halen steeds goud en platina. Eind ’95 komt er een einde aan het Soulsisterverhaal omdat Paul en Jans muzikale smaken gaan verschillen.

Samen met Hervé Martens (Soulsister toetsenist) en Robert Mosuse (ex Radio’s leadzanger) begint Paul Michiels aan een nieuwe succesformule: “The Big M’s”. Hun uitstraling en uitmuntende samenzang en samenspel zijn zeer bijzonder en in een mum van tijd staan ze op de belangrijkste podia in België. Wegens het wegvallen van Robert Mosuse stopt deze mooie periode.

In ’98 brengt Paul zijn eerste solo album uit. Met de cd “The Innerchild” gaat hij toeren in de Vlaamse C.C.’s met de nieuwe “The Big M’s” aangevuld met drummer Marc Vander Rasieren, gitarist Chris Vannauw en uiteraard Hervé Martens.

In 2001 brengt Paul Michiels een album met covers uit, waaronder enkele hits. Zo wordt “Forever Young” de titeltrack van de film “Team Spirit”en wordt “Let Me Be Turned To Stone” gebruikt voor de generiek van de VTM-serie “Veel geluk professor”.

In 2006 schrijft hij een nieuw album bij elkaar en aangevuld met songs van enkele andere artiesten wordt “Magic In The House” een zeer organische plaat.

Datzelfde jaar is Paul te gast bij Jan Leyers in het tv-programma‘Zomer 2006’. Na de opnames musiceren ze samen en voelen weer muzikale chemie. Jan en Paul spreken weer vaak met elkaar af en de comeback van Soulsister is een feit. De hernieuwde samenwerking leidt niet alleen tot een succesvolle reeks Night of the Proms-concerten in Antwerpen en een Proms-tour in Duitsland (najaar 2007), maar ook tot drie uitverkochte Sportpaleisconcerten (maart 2008), gesmaakte optredens op Marktrock en VTM Live (zomer 2008), de albums ‘Closer’ (2008) en ‘Fading Into You’ (2011) en hits als ‘Back In A Minute’, ‘How Many Waterfalls’ en ‘Last Call’. In 2011 werken ze een unieke theatertour van meer dan 80 shows af en in 2012 is er een zomertour van een twintigtal concerten.

Ondertussen heeft Paul de klassieke componist/arrangeur/dirigent Jeroen D’hoe ontmoet. Onder de naam “It’s a Gas” schrijven beiden een 10-tal stukken in een genre dat een kruising van pop en klassiek is met als resultaat het gelijknamige album (2010). Het zijn stuk voor stuk straffe melodieën, de knappe songteksten werden geschreven door Michael Garvin, een gerenommeerd songwriter uit Nashville (USA).

In 2012 komt er de nieuwe theatertournee “It’s a Gas II”. Dit keer worden Paul en Jeroen bijgestaan door jazzgitarist Philip Catherine. Er komt begin 2014 een retake van deze tour.

In 2013 maakt Paul Michiels een gloednieuw album met 11 prachtige songs. "Let’s You & Me" wordt overal geweldig goed ontvangen, krijgt veel airplay en is nu al een klassieker aan het worden in het rijtje van Belgische top-albums aller tijden. Vlak na de release, doet Paul een concertreeks onder de titel "The Lonesome Dreamer". Helemaal alleen, gewapend met klavier, gitaar en mondharmonica, brengt hij zijn eigen (muzikaal) levensverhaal. Met aandacht voor zijn nieuwste songs en zijn oudere successen. Maar Paul brengt er ook zeer eigenzinnige versies van een aantal mooie wereldnummers, die hij naar eigen zeggen ‘in zijn kamp sleurt’. In theaterseizoen 2014-15 volgt een uitgebreide tour in de (theater)zalen.